Otvoren Muzej Mladenovca

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić i predsednik gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić svečno su otvorili rekonstruisanu zgradu Muzeja Mladenovca.

Obnova muzeja finansirana je zajedničkim ulaganjem grada Beograda i Ministarstva privrede, a vrednost radova je 30.000.000 dinara. Na zgradi je obavljena zamena instalacija, stolarije, krovne konstrukcije, podova, fasade, a urađeno je spuštanje nivoa plafona čime je dobijen sprat za kancelarije i dobijeno povećanje kvadrature izložbenog prostora.

Vesić je podsetio da Muzej nije radio skoro 10 godina i da Mladenovac nije mogao da dobije lepši poklon na dan svoje opštine. On je istakao da Muzej u Mladenovcu, nažalost nije ni prvi ni poslednji muzej u našoj zemlji koji nije radio 10 godina, i podsetio da isto toliko ili duže nisu radili ni Narodni muzej, ni Muzej savremene umenosti.

– Mi smo veoma ponosni na ovu investciju koju je inicirao Grad Beograd i Muzej grada Beograda u koju je uloženo oko 30 miliona dinara – istakao je Vesić i zahvalio se Ministarstvu privrede na podršci. Veoma je važno, kako je istakao, da stanovnici Mladenovca, a posebno mladi mogu da vide izložbe, poput izložbe “Ćilim” čime se podiže kvalitet života njenih građana.

Otvaranje muzeja u Mladenovcu je posebno značajno jer Grad Beograd time pokazuje da ne brine samo o velikim muzejima. Prošle godine, 20.oktobra otvoren je Muzej savremene umetnosti, a ove godine, na Vidovdan otvoren je Narodni muzej. Dok današnjim otvaranjem muzeja u Mladenovcu pokazujemo da su za nas svi delovi Beograda jednaki – ukazao je zamenik gradonačelnika.

Ivona Jevtić je istakla da je Muzej Mladenovca osnovan 1982. godine i da se nalazi u sastavu Muzeja grada Beograda. Prema njenim rečima, Muzej Mladenovca je bio u veoma lošem stanju zbog višegodišnjeg neulaganja.

– Na ovom se neće završiti. Načinjen je veliki korak za revitalizaciju muzejskih objekata u glavnom gradu, koji ne čine samo uži centar već i sve prigradske opštine. Priželjkujemo da u budućnosti po kulturnoj ponudi budu u istoj ravni sa centralnim gradskim opštinama – navela je gradska sekretarka.

Predsednik gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja Muzeja Mladenovca koji je, kako je istakao, veoma važna ustanova za opštinu.

Muzej Mladenovca predstavlja ličnu kartu naše opštine i siguran sam da će ovo biti najlepša ustanova i centar kulturnog i društvenog okupljanja – rekao je Glišić. On je podsetio da se u Mladenovcu mnogo toga radi, gradi, renovira i asfaltira, a između ostalog je u toku je rekonstrukcija Tehničke škole, čija je vrednost radova viša od 60 miliona dinara i koju finansira Grad Beograd.

Direktorka Muzeja grada Beograda Tatjana Korićanac je dodala da su za veliki događaj, kao što je otvaranje Muzeja Mladenovca reči male i dodala da o značaju tog događaja govori i činjenica da su na otvaranju prisutni zamenik gradonačelnika, predsednik opštine, kao i gradska sekretarka za kulturu.

Povodom otvaranja Muzeja Mladenovca, priređena je izložba “Ćilim”, Magdalene Ivković, koju čini 25 reprezentativnih primeraka ćilima iz zbirke Muzeja Mladenovca i osam pozajmljenih iz privatnih kolekcija. Raskošni ćilimi, različiti po stilu, funkciji i tehničkim karakteristikama, izrađivani su od kraja 19. do sedeamdesetih godina 20.veka

Prethodna objava
Sledeća objava
0 Shares