Održana Svetosavska akademija

Na ovogodišnjoj Svetosavskoj akademiji održanoj u organizaciji Osnovne škole “Momčilo Živojinović” dodeljene su nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za rezultate postignute na međunarodnim i republičkim takmičenjima.

Na Svetosavskoj akademiji, gradska opština Mladenovac dodelila je nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za rezultate i osvojeno prvo, drugo i treće mesto na međunarodnim i republičkim takmičenjima u školskoj 2017/2018. godini. Učenici su nagrađeni knjigama “Srbija na izvoru” autora Dragana Bosnića i laksikon stranih reči i izraza Milana Vujaklije, “Novi Vujaklija”.

Prisutne je pozdravio Vladan Glišić, predsednik gradske opštine Mladenovac.Poštovani sugrađani, draga deco, u ime gradske opštine Mladenovac, đacima i prosvetnim radnicima, čestitam predstojeću školsku slavu Svetog Savu. Dobitnicima Svetosavskih nagrada čestitam na uspesima i nagradama osvojenim na međunarodnim i republičkim takmičenjima. Zahvalio bih se i Osnovnoj školi “Momčilo Živojinović” koja nam je ove godine pripremila Svetosavsku akademiju.

Gradska opština Mladenovac nastaviće i ove godine da ispunjava svoje obaveze podjednako prema svim osnovnim školama u našoj opštini. Prethodnih godina urađeno je dosta na uređenju škola, a u ovoj godini nam predstoji još kvalitetnih projekta i poslova na unapređenju uslova za rad učenika i nastavnika.

Dragi đaci, nastavnici i roditelji, ne samo danas, već svakoga dana trebamo da se čvrsto držimo vrednosti koje je na ovim prostorima pre osam vekova utemeljio Rastko Nemanjić. Sa stvaranjem Srbije, u vreme naših prvih prosvetitelja, svaki pismen čovek je predstavljao veliki uspeh za mladu državu. Danas obrazovanje više nije izuzetak niti privilegija bogatih. Danas je obaveza države da svi budu pismeni. Svaki izuzetak, svaki pojedinac od koga je sistem odustao, predstavlja za državu veliki neuspeh.

Moramo imati na umu da ako obrazovnu praksu stalno ne prilagođavamo zahtevima modernog doba, ne samo da nećemo postati zemlja znanja, već ćemo zajedno sa obrazovanjem izgubiti i šansu za privredni oporavak ali i svoju kulturu i nacionalni identitet. Zato moramo da se zalažemo za svakodnevnu evolucija obrazovnog sistema koji treba postepeno, korak po korak, iz dana u dan, prilagođavati novim izazovima savremenog života.

altDržimo se onoga što je rekao veliki srpski prosvetitelj i filozof Dositej Obradović – “Knjige braćo moja, knjige, a ne zvona i praporci”. Još jednom čestitam vam školsku slavu i želim puno uspeha u daljem školovanju – rekao je Glišić.

Po završetku programa, dodeljene su svetosavske nagrade uspešnim učenicima, osvajačima međunarodnih i republičkih takmičenja. Nagrade je učenicima uručio predsednik opštine Vladan Glišić.

Dodeljene su nagrade učenicima Osnovne muzičke škole “Stevan Hristić” za rezultate postignute na republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije i to za treće mesto, Elena Kostić (harmonika), Miloš Živojinović (harmonika) i Marko Žujović (harmonika). Za osvojeno prvo mesto nagrađeni su Dimitrije Petković (klarinet), Anita Maksimović (flauta), Nikola Pavić (gitara) i Nedeljko Vuković (harmonika).

Učenici mladenovačkih osnovnih škola takođe su bili uspešni na republičkim takmičenjima iz raznih predmeta. Treće mesto iz matematike osvojio je Marko Matović iz OŠ “Sveti Sava”, drugo mesto iz fizike osvojio je Relja Glišić iz OŠ “Momčilo Živojinović”, drugo mesto iz ruskog jezika Milica Vučetić (OŠ “Momčilo Živojinović”), drugo mesto iz fizičkog vaspitanja – Pavle Knežević (OŠ “Sveti Sava”), prvo mesto iz fizike – Mateja Kuzmić (OŠ “Kosta Đukić”) i prvo mesto iz fizičkog vaspitanja – Vojin Vujičić (OŠ “Momčilo Živojinović”).

Uspešni na republičkim takmičenjima bili su i mladenovački srednjoškolci.

Treće mesto iz istorije osvojio je David Blagić iz Gimnazije, drugo mesto iz srpskog jezika osvojila je Sara Milijanović učenica Gimnazije koja je osvojila i treće mesto iz biologije. Gimnazijalac Nikola Goločevac osvojio je drugo mesto iz istorije i bio drugoplasiran na Književnoj olimpijadi.

Aleksandar Vujičić, učenik Tehničke škole osvojio je srebrnu medalju na međunarodnom takmičenju iz infomatike.

Prisutnima se obratio i sveštenik Marko Jeftić svetosavskom besedom u kojoj je podsetio na značaj učenje Svetog Save u prošlosti, sadašnjosti i za budućnost.

Prethodna objava
Sledeća objava